Nokia telefoni i čistija planeta

Skip to main content

Da naši telefoni duže budu u vašim rukama

Nokia X20 in a forest

Tehnologija koju možete da zadržite i kojoj možete da verujete

Ako bi svi u Evropi koristili svoje pametne telefone godinu dana duže, do 2030. godine mogli bismo da uštedimo toliko ugljenika kao da smo s puteva sklonili dva miliona automobila¹. Zato za telefone Nokia X20 i Nokia X10 produžavamo garanciju proizvođača na tri godine i obavezujemo se da ćemo tokom tri godine obezbediti bezbednosna ažuriranja kao i tri godine ažuriranja softvera. Nokia XR20 takođe dolazi sa tri godine garancije proizvođača, a bezbednost ovog modela je na još višem nivou, pošto dolazi sa četiri godine bezbednosnih ažuriranja.

Male promene koje će imati veliki uticaj

Telefonski punjači su tokom 2019. godine stvorili oko 12.000 tona elektronskog otpada samo u EU – to je isto kao 75 kuća prepunih utikača i kablova². Želimo da sa svoje strane učinimo nešto da to smanjimo, pa smo iz sadržaja pakovanja telefona Nokia X20, Nokia X10 i Nokia XR20 izbacili zidni punjač. USB kabl će se i dalje isporučivati. Telefone Nokia X20 i Nokia X10 isporučujemo uz 100% razgradivu masku, napravljenu da izdrži sve izazove svakodnevnog korišćenja.

Pronađite odgovarajući punjač

Uređaj možete da napunite pomoću priloženog kabla za prenos podataka i USB adaptera za napajanje. Kablovi nezavisnih proizvođača i adapteri za napajanje mogu se koristiti ukoliko odgovaraju standardu USB 2.0 ili novijim verzijama i ako se pridržavaju važećih regionalnih i međunarodnih sigurnosnih standarda. Punjenje preko adaptera koji ne ispunjavaju ove standarde može da predstavlja rizik od oštećenja ili telesnih povreda. Vreme punjenja može se razlikovati u zavisnosti od mogućnosti uređaja. Specifikacije preporučenih adaptera napajanja su sledeće:

A Nokia phone charger

Ulaz

Punjač treba da radi na ulazu od 100–240 V ~ 50/60 Hz 0,5A

Izlaz

Idealan izlaz punjača je 9,0 V / 2 A

Tipovi utikača

U Evropi koristite punjač sa EU utikačem (1-CHEUQ302-095) U Velikoj Britaniji koristite punjač sa UK utikačem (1-CHUKQ302-096).

Činimo da vaš telefon traje duže

Ne verujemo u to da dobre stvari treba pustiti da propadnu. Zbog toga uz Nokia X20 i Nokia X10 telefone dolazi maska koja je 100% razgradiva, a ipak izdržljiva na udarce i nežna prema zemlji. Na taj način, neće vam biti potreban nov telefon tako brzo – čime se štedi ugljenik, smanjuje se količina elektronskog otpada, a resursi naše planete će trajati malo duže. Štaviše, nakon što završite sa maskom, možete da je kompostirate kod kuće, dodatno smanjujući količinu otpada. A što se tiče telefona Nokia XR20 – pa, pošto je to najizdržljiviji pametni telefon koji smo do sada napravili, njemu maska i ne treba.

HMD Global Oy je ekskluzivni korisnik licence za telefone i tablete marke Nokia. Nokia je registrovana marka korporacije Nokia. Android, Google i druge povezane marke i logotipi su zaštitni znaci kompanije Google LLC. USB Type-C™ i USB-C™ zaštitni su znaci organizacije USB Implementers Forum. Ponude se mogu razlikovati. Proverite lokalnu dostupnost. Sve specifikacije, karakteristike i druge informacije o proizvodu podložne su promenama bez prethodne najave. Slike služe samo u ilustrativne svrhe.

1 Prema studiji Evropskog biroa za zaštitu životne sredine iz 2018. godine, „Cool Products don’t cost the Earth“: [https://mk0eeborgicuypctuf7e.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/09/Coolproducts-briefing.pdf ](https://mk0eeborgicuypctuf7e.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/09/Coolproducts-briefing.pdf) 2 Prema studiji Evropske komisije iz 2019. godine, „Impact Assessment Study on Common Chargers of Portable Devices“: [https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2020/02/CLEAN-Common-charger-impact-assessment-study_draft.pdf](https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2020/02/CLEAN-Common-charger-impact-assessment-study_draft.pdf)

Uporedne konverzije merenja izvršene su pomoću sledećeg alata: https://www.bluebulbprojects.com/MeasureOfThings/